Ξετυλίγοντας το μίτο του εγκεφάλου. Από το λαβύρινθο της μνήμης στα υπολογιστικά μοντέλα νευρώνων

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο λαβύρινθος αποτελούσε ανάκτορο με αδιέξοδους διαδρόμους και πολύπλοκες στοές. Σήμερα, οι μυθοπλάστες του παρελθόντος δίνουν τη σκυτάλη στους Βιολόγους και Γενετιστές του μέλλοντος, αντικαθιστώντας τους διαδρόμους και τις στοές με έλικες και αύλακες, καθιστώντας έτσι εμφανή την αλληγορική ομοιότητα λαβυρίνθου και εγκεφάλου.


Η Αλεξάνδρα Τζιλιβάκη είναι Βιολόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εργάζεται ως μεταπτυχιακή ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη μοντελοποίηση βιοφυσικών μοντέλων νευρικών κυττάρων με στόχο την διαλεύκανση του ρόλου των δενδριτών στην διαδικασία μνήμης και μάθησης σε συγκεκριμένες εγκεφαλικές περιοχές όπως ο ιππόκαμπος και ο προμετωπιαίος φλοιός. Το 2015 βραβεύθηκε από τη Google με την πανευρωπαϊκή υποτροφία Google EMEA scholarship καθώς επίσης, η μεταπτυχιακή της διατριβή χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ωνάση.


Στις 11 Νοεμβρίου, στη σκηνή του TEDxChania θα ανέβει η Αλεξάνδρα Τζιλιβάκη η οποία ξετυλίγοντας το Μίτο του εγκεφάλου, θα μας ξεναγήσει στους λαβυρίνθους της μνήμης.

15 SPEAKERS 5 WORKSHOPS 3 PERFORMANCES FOOD EXPERIENCE